ТОП 20 - ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НА АЛАНИЯ - ТУРЦИЯ (2022)

Алания е добре познат и популярен курорт на средиземноморския бряг на Турция, където през сезона се стичат стотици и хиляди туристи. Курортът може да се похвали с плажове със син флаг, зашеметяващи чисти води, интересни атракции и разнообразни дейности, подходящи за всички възрасти.

Много хора предпочитат да не напускат територията на хотелите, където има абсолютно всичко за комфортен престой, но да посетите Алания и да не изследвате града и околностите, означава да се лишите от нови впечатления и положителни емоции. Любителите на антики и история определено ще имат къде да се обърнат - крепости, руини и музеи винаги са добре дошли на посетителите.

ТОП 20 - ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НА АЛАНИЯ - ТУРЦИЯ (1)

Най-добрите хотели и хотели на достъпни цени.

от 500 рубли / ден

Какво да видите и къде да отидете в Алания?

Най-интересните и красиви места за разходка. Снимки и кратко описание.

Крепост Алания

Отбранителна структура от XIII век, разположена на брега на Средиземно море. Укреплението е издигнато по време на управлението на султан Ала ад-Дин Кей-Кубад върху основите на римски и византийски сгради. Пръстенът на външните стени и наблюдателните кули са почти изцяло запазени и до днес. Наблюдателните платформи, разположени вътре, предлагат великолепна гледка към Алания и морския бряг.

(Video) ТУРЦИЯ 2022 🇹🇷 Лучшие КУРОРТЫ Турции для ИДЕАЛЬНОГО отдыха. Аланья Кемер Мармарис Бодрум Анталия

ТОП 20 - ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НА АЛАНИЯ - ТУРЦИЯ (2)

Червена кула

Kyzyl Kule (турското име на кулата) е една от основните забележителности на Алания, нейното изображение е дори на знамето на града. Съоръжението се намира на територията на пристанището. Издигнат е през 13 век от гост арабски архитект. На височина достига до 33 метра, диаметърът на стените е 29 метра. На приземния етаж има етнографски музей, на последния има наблюдателна площадка, където можете да се изкачите по каменно стълбище.

ТОП 20 - ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НА АЛАНИЯ - ТУРЦИЯ (3)

Морско пристанище

Пристанището на Алания приема пътнически кораби, главно круизни кораби, плаващи по така наречената "турска ривиера". Има и крайбрежна алея, по която можете да се разходите или да карате колело. Ресторантите и кафенетата на яхтеното пристанище предлагат морски дарове, а в магазините за сувенири можете да си купите сувенири.

ТОП 20 - ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НА АЛАНИЯ - ТУРЦИЯ (4)

Фара в Алания

Фарът е разположен на скалист насип в края на пристанището. Конструкцията е построена и сглобена във Франция през 1880 г. и след това транспортирана до Алания. Структурата достига височина от 20 метра, осветителното оборудване ви позволява да разпространявате сигнала до 200 мили, което е приблизително 370 км. Фарът работи редовно повече от 100 години и е надеждна отправна точка за корабите, които влизат в пристанището.

ТОП 20 - ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НА АЛАНИЯ - ТУРЦИЯ (5)

Корабостроителница Терсане

Корабостроителницата съществува от 1228 г., използвана е по предназначение до 1361 г., осигурявайки всичко необходимо за султанската флотилия, доминираща в този участък от морето. Архитектурата на Терсане е пример за развитието на периода Селджук. Корабостроителницата се намира в пристанището на Алания точно зад Червената кула - можете да се разходите до нея по насипа или да вземете лодка.

ТОП 20 - ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НА АЛАНИЯ - ТУРЦИЯ (6)

(Video) АЛАНЬЯ 2022 🇹🇷 ЛУЧШИЙ курорт Турции. Отдых в ТУРЦИИ. Почему туристы выбирают для отдыха Аланью?

Археологически музей

Музейната колекция е създадена през 1967 г., но и до днес тя се попълва, тъй като в околностите на Алания постоянно се провеждат археологически разкопки. Експозицията се състои от артефакти от няколко исторически периода: фригийски, лидийски, гръцки, византийски. В залите са изложени колекции от керамика, бронзови и стъклени изделия, запазени елементи от външната украса на сгради и много други.

ТОП 20 - ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НА АЛАНИЯ - ТУРЦИЯ (7)

Къща музей на Кемал Ататюрк

Може би е трудно да се намери град в Турция, в който да няма музей, посветен на Мустафа Кемал Ататюрк, реформатор, новатор и държавник, който е почитан в страната като „баща на нацията“. В къщата в Алания, на територията на която се намира изложбата днес, той е живял със сестра си и майка си след завръщането си от сирийския фронт. Тук Ататюрк проведе срещи и се срещна със свои сътрудници.

ТОП 20 - ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НА АЛАНИЯ - ТУРЦИЯ (8)

Паметник на Ататюрк

Паметникът в чест на първия президент на Република Турция е инсталиран в Алания на един от централните площади през 1933 година. В центъра на композицията е решителната фигура на лидера с вдигната ръка за поздрав (той изглежда държи реч пред хората и призовава поддръжниците да се бият). Вдясно от него има момиче с маслинова клонка, вляво е млад мъж с турско знаме. Скулптурите са на нисък пиедестал на фона на бяла стела.

ТОП 20 - ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НА АЛАНИЯ - ТУРЦИЯ (9)

Паметник на Ала ад-Дин Кей-Кубад I

Султан Ала ад-Дин от династията Селджук управлява Алания през 13 век. Според историческите доказателства той е бил талантлив военачалник и далновиден суверен. Днес паметникът в негова чест краси градския пейзаж. Султанът е изобразен на мощен кон, чертите му са строги и решителни, в дясната си ръка държи скиптър със хералдическия символ Селджук.

ТОП 20 - ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НА АЛАНИЯ - ТУРЦИЯ (10)

Джамия Сюлеймание

Джамията е издигната по време на управлението на султан Сюлейман Великолепни през 16 век. Сградата е класически пример за османска архитектура: строги правоъгълни форми, заострени арки, сферичен купол на молитвена зала и минаре, извисяващо се над цялата конструкция. Мюсюлманският храм е активен, така че за представителите на други религии е проблематично да влязат вътре.

(Video) НАЙ-ЛУКСОЗНИТЕ хотели в АНТАЛИЯ 🏖Инфо Тур - 2022🏩

ТОП 20 - ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НА АЛАНИЯ - ТУРЦИЯ (11)

Воден парк Water Planet

Аквапаркът се намира на около 30 км от Алания на територията на Water Planet Deluxe Hotel & Aquapark 5 *. Това е пълен комплекс за семеен отдих с десетки пързалки, басейни, изкуствени реки и разходки с бънджи. Пространството е разделено на зони за деца, възрастни посетители и любители на екстремни спортове, така че всеки ще намери забавление по свой вкус и ниво на адреналин.

ТОП 20 - ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НА АЛАНИЯ - ТУРЦИЯ (12)

Воден парк в Алания

В самата Алания също има воден парк, така че няма нужда да изминавате няколко десетки километра. Можете да си прекарате чудесно, без да се отдалечавате от хотела, което ще бъде оценено от много туристи. И въпреки че е по-скромен както по размер, така и по състав на атракциите, отколкото Water Planet, той разполага с всичко необходимо: водни пързалки, басейни, зони за отдих и стандартна инфраструктура.

ТОП 20 - ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НА АЛАНИЯ - ТУРЦИЯ (13)

Делфинариум Силания

Делфинариумът се намира близо до града на няколко минути път с кола. Струва си да отидете на това място, за да гледате грандиозни шоута с делфини, морски лъвове и тюлени, които показват забавни трикове, което радва неописуемо публиката. Ако желаете, можете да поръчате сесия за терапия с делфини или просто да плувате, заобиколени от животни, за да получите тласък на положителна енергия.

ТОП 20 - ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НА АЛАНИЯ - ТУРЦИЯ (14)

Градини в Алания

Градски парк близо до брега, където можете да се разходите, да си починете от изтощителното слънце и да се полюбувате на тънките редици палми. По площада са положени широки алеи за разходки, на цялата територия са разположени цветни лехи, осеяни със зелени тревни площи. Живописният пейзаж се допълва от фонтани, стълби и дървени мостове през изкуствен резервоар.

ТОП 20 - ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НА АЛАНИЯ - ТУРЦИЯ (15)

(Video) SPOILED REST: Turkey hotels that are not worth their money - fake all-inclusive | ENG SUBS

Мрачна пещера

Пещерата се намира на 12 км от Алания на територията на планинския масив Западен Тавр в пролома на река Дим-Чай. Той е вторият по големина в Турция. Пещерняците откриха пещерата през 1986 г. и е отворена за посетители от 1998 г. Туристическият маршрут е с дължина малко над 400 метра и се състои от два участъка. Най-интересен е първият, който завършва с голяма подземна зала с езеро.

ТОП 20 - ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НА АЛАНИЯ - ТУРЦИЯ (16)

Пещерата Дамлаташ

Дамлаташ се намира в рамките на града, буквално на 100 метра от морския бряг, открит е през 1946 г. по време на строителството на пристанището. Някога на това място е имало кариера. Входът в пещерата е много удобен, до него има плаж и малък пазар. Дамлаташ не е много голям - има само една зала, но тук можете да разгледате сталактити и сталагмити с невероятна красота.

ТОП 20 - ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НА АЛАНИЯ - ТУРЦИЯ (17)

Античен град Сидра

Руините на древния град се намират на 20 км от Алания на кръстовището на Киликия и Памфилия - историческите райони на Мала Азия. Смята се, че античното селище е основано през 1 век. Syedra процъфтява в древни времена - те дори отпечатват тук собствена монета. До днес са оцелели резервоари за резервоари, каменна улица, част от акропола и цяла сграда с останки от мозайка вътре.

ТОП 20 - ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НА АЛАНИЯ - ТУРЦИЯ (18)

Каньон Сападере

Проломът се намира на около 40-50 км от Алания до едноименното село. Това място е невероятно популярно сред туристите, които искат да разнообразят почивката си и да поемат пешеходен маршрут, наслаждавайки се на гледките към планините, чистия въздух и приятната прохлада на водопадите (някои дори плуват в доста студени езера). 750-метрова писта е специално оборудвана за посетители.

ТОП 20 - ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НА АЛАНИЯ - ТУРЦИЯ (19)

Река Дим-Чай

Долината Dim-Chay, разположена на 6 км от Алания, е популярна дестинация за почивка сред местните жители - хората често идват тук за семейни пикници и приятелски компании. Освен това мястото е добре оборудвано: има кафенета с национална кухня, ресторанти, водни дейности, атракции, зони за риболов, платформи за наблюдение, беседки и тераси. Общата дължина на река Дим-Чай е 60 км.

(Video) Турция 2022 Топ 10 на най-добрите евтини хотели според отзивите на почиващите. Почивка в Турция.

ТОП 20 - ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НА АЛАНИЯ - ТУРЦИЯ (20)

Плаж Клеопатра

Плажът се счита за един от най-добрите в Алания и околностите. Това е дълга, добре поддържана зона, покрита с чист пясък, покрай която са разположени множество хотелски комплекси. Плажът е идеално подходящ за семейства с малки деца поради добре развитата си инфраструктура и нежния вход към морето. Има забавления за всеки вкус: водни ски, бананова лодка, катамарани, парапланеризъм, волейболно игрище.

ТОП 20 - ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НА АЛАНИЯ - ТУРЦИЯ (21)

Videos

1. Top 10 best hotels in Turkey 2022 according to the reviews of vacationers in Turkey Kemer.
(Vladimir Shemet Travel)
2. Топ 20 на най-интересните национални паркове в света
(Travel Droner)
3. ТУРЦИЯ. БЕЛЕК. НЕДОРОГИЕ ХОРОШИЕ ОТЕЛИ 5 * / Отели для отдыха с детьми
(ZaZa_TV)
4. Септември, октомври и ноември в Турция. Анталия и Алания Време, Плаж, Цени 2022
(Olga Pro. Going places)
5. Чем известен Стамбул?
(Interesting places Interesting people)
6. 25 Неща за правене в пътеводител за Канада в Торонто
(Samuel and Audrey - Travel and Food Videos)

Top Articles

Latest Posts

Article information

Author: Carlyn Walter

Last Updated: 11/22/2022

Views: 6736

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carlyn Walter

Birthday: 1996-01-03

Address: Suite 452 40815 Denyse Extensions, Sengermouth, OR 42374

Phone: +8501809515404

Job: Manufacturing Technician

Hobby: Table tennis, Archery, Vacation, Metal detecting, Yo-yoing, Crocheting, Creative writing

Introduction: My name is Carlyn Walter, I am a lively, glamorous, healthy, clean, powerful, calm, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.